www.minprivatepasning.dk

Kostpolitik

Jeg har til mål at synliggøre madlavning, og have fokus på sund kost og gode madvaner.

I min pasningsordning får barnet en sund, varieret og tidssvarende kost.
Jeg server formiddagsmad, frokost og eftermiddag.
Jeg køber så vidt muligt fødevarer med nøglehulsmærket.

Kosten er af afgørende betydning for børns vækst, trivsel og sundhed, også senere i livet.
Måltidet i pasningsordningen er ramme for, at børns nysgerrighed bliver vakt til et sundt og sanseligt forhold til mad, og give børnene gode madvaner med sig i livet.

Erfaring og forskning viser, at hvis man tidlig lærer at nyde at spise og være med i processer omkring madlavningen, hvor der røres og smages på mange forskellige fødevarer, så får man et mere naturligt forhold til mad og spisning. Dette gør det nemmere, at træffe nogle sunde valg senere i livet.

Barnet skal opleve glæden ved sund og sansestimulerende mad, samt hyggen og glæden ved det sociale samvær i forbindelse med mad.
Barnet udvikler mange færdigheder, som at sanse, smage, nyde, sige til og fra, være sammen med andre og gøre noget i fællesskab.

I disse tider med ændret madkultur, hvor fremmede og eksotiske råvarer og ikke mindst færdigretter vinder stærkt frem, finder jeg det vigtigt at fokusere på en sund kostpolitik.
Jeg vil gerne demonstrere et praktisk indhold bag ordene ”fra jord til bord ”.
Jeg har en køkkenhave, hvor børnene er med i processen, fra at så til at høste. Denne arbejdsproces synes jeg skaber stor læring.
Jeg lægger vægt på at vise sammenhænge og hele arbejdsprocesser.
Køkkenet er et vigtigt aktivitetsrum. Her bager vi ofte brød, og vi har en ugentlig maddag, hvor der laves varm mad.
Vi prøver ofte anderledes opskrifter fx blomkål-pizzabund.
Maddag holdes sammen med en kollega, hvorved børnene også lærer, at forholde sig til en større gruppe.
Om efteråret står den på saft, syltning og marmelade. Aktiviteterne i køkkenet ser jeg, som pædagogiske aktiviteter.

Sukkerpolitik - Jeg vil gerne lære børnene madmodighed, madglæde og at få et naturligt forhold til mad - derfor er sukker ikke forbudt.
Men der tilstræbes at anvende mindst muligt sukker eller alternativer til/i måltiderne. Det er kun ved festlige lejligheder, at der serveres saft, kage og lignende i pasningsordningen.